Warning: array_keys() expects parameter 1 to be array, null given in /customers/6/0/1/tweety.se/httpd.www/inc/always.php on line 31 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /customers/6/0/1/tweety.se/httpd.www/inc/always.php on line 33  Tweety's Wild Thinking

Tweety's Wild Thinking

>> En bromsljusmodulator - Det enkla sättet att synas.

Vad är en Bromsljusmodulator?

Som MC förare är man relativt oskyddad i trafiken och det bästa skyddet man har är att synas väl, men har du funderat på hur väl det syns när du bromsar?

En bil har två baklampor och bromsljus, och ofta ett tredje högt placerat bromsljus för att synas väl i stadstrafik. På en MC har man bara ett bromsljus, dessutom så stannar en MC i normalt väglag snabbare än en bil, alltså kan reaktionstiden för bilföraren bakom dig vara livsavgörande.

En bromsljusmodulator "modulerar", eller pulserar ditt bromsljus vid inbromsning, ett par snabba pulser och sedan fast ljus precis som vanligt. Tanken bakom är enkel, du reagerar snabbare på ett pulserande ljus än ett fast och detta minskar reaktionstiden för bakomvarande förare vid inbromsning.

Varifrån kommer tanken?

Mercedes har i många fall historiskt sett varit föregångare med säkerhetstänkande, och ofta har man varit först med innovationer på sina S-Klass modeller, innovationer som sedan har blivit industristandard och finns på i princip alla bilar.

På nya S-Klassen finns på modellåret 2007, vad Mercedes kallar "Adapativt Bromsljus" och man hävdar att det ger ca 0.2 sekunders kortare reaktionstid. Mätt i meter kan det beroende på hastighet vara ganska stor skillnad.

I USA har det länge funnits moduler som ger den här funktionen, dessutom är det i många fall inskrivet i lagstiftningen (Highway Code osv) som rekommendation att man "pulsar" bromsljuset när man stannar för att öka säkerheten. Tyvärr är de här modulerna oftast ganska avancerade och dyra, med t.ex. flera olika blinkmönster. Dessutom är inga av dessa moduler anpassade för Europeiska lagar och regler.

Är det bara för MC?

Självklart inte! En modul fungerar på alla fordon med 6V eller 12V elsystem!

Du kan montera det på din bil, din MC, moped eller till och med på släpvagnen eller husvagnen! Modulen kräver inte att fordonet har något eget batteri eller laddsystem. Det vanligaste användningsområdet om man inte monterar på en MC är att man använder modulen på sitt högt placerade bromsljus i bilens bakruta. Detta gör att de övriga bromsljusen fungerar precis som vanligt, medan detta bromsljus blinkar vid inbromsning.